paweł2, uprzejmie uświadom mnie i innych, które to auta w ostatnich latach są "dorobione"
trudno sprzedać 1,4 TSI?
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez paweł2Zamieszczone przez Chris11dybyśmy byli normalnie zarabiającym narodem, który byłoby stać na wymianę auta właśnie co 2-3 lata to nikt by się tu nie spuszczał nad tym, że boczki są twarde, silniki beznadziejne, a ceny za wysokie.
Nikt nie protestuje, że musi wymienić telefon bo się zepsuł po 3. latach, dlatego, że statystycznego Polaka stać (jeszcze) na zmianę.
Ale już wymiana, czy niekiedy nawet naprawa samochodu to kosztowny proceder i nie wszyscy mogą to lekko przełknąć.
Komentarz
-
-
Obecnie nie ma samochodów "dorobionych", różna jest tylko skala "niedorobienia", a to bezpośrednio przekłada się na koszty, bo kłopoty pojawiają się często po gwarancji. A jak się pojedzie do ASO z dokładnie z tym samym problemem, ale podczas gwarancji, to wszystko gra i problemu żadnego nie ma - po prostu jeździć .... i później ewentualnie liczyć na gest "dobrej woli" po gwarancji, bo wtedy ASO nagle wpada na pomysł, że jednak zna rozwiązanie"
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NortheuszA jak się pojedzie do ASO z dokładnie z tym samym problemem, ale podczas gwarancji, to wszystko gra i problemu żadnego nie ma - po prostu jeździć ....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez orzel720Zamieszczone przez NortheuszA jak się pojedzie do ASO z dokładnie z tym samym problemem, ale podczas gwarancji, to wszystko gra i problemu żadnego nie ma - po prostu jeździć ..... Jendak mnie nurtuje jeszcze inna sprawa. Mnie silniki TSI podobaja się bardzo, powiedzmy na tyle, że byłbym w stanie po kupnie wymienić cały kłopotogenny osprzęt (o ile nie był wymieniany) na najnowszy, cieszyć się z samochodu i z jazdy
. Jenak otwarte pozostaje pytanie na ile to wystarczy, bo nie chciałbym sobie z kupnem samochodu zafundować zabawy w (lekko przejaskrawiając) kosztowny serwis co każdą zmianę opon zima-lato, ewentualnie co wymianę oleju
.
Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Właśnie moja została sprzedana. Dokładnie tydzień wisiało ogłoszenie. Było z 15 telefonów mniej lub bardziej poważnych. Ogólnie zainteresowanie duże. Trafiła wydaje się w dobre ręce.
Niemniej jednak zła sława chodzi za tym silnikiem. W dużej mierze winne jest OCP. Sami sobie psujecie krew. A wystarczyłoby podejście, że przy kupnie zmieniam rozrząd i robię kolne 120 kkm. Do wszystkiego trzeba podchodzić na trzeźwo, bez niepotrzebnych emocji.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Moim zdaniem Octavia z TSI jest sprzedawalna. Jednak zależy to od kilku czynników:
- najlepiej auto, które znam osobiście albo oferowane z klubu
- tylko bezwypadkowe i z pełną dokumentacją serwisową
- raczej z przebiegiem nie większym niż 120-150 000 km (potwierdzonym)
Do tego dochodzi kwestia ceny - nie może być tak wybita wysoko jak w przypadku aut z TDI..Nissan Sunny N14-> Nissan Almera N15-> Skoda Octavia II
Dołączyła do rodziny Skoda Octavia II FL Kombi
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piocielNiemniej jednak zła sława chodzi za tym silnikiem. W dużej mierze winne jest OCP.
zobacz na ile kasy popłynął lub popłynie właścieciel 1.8tsi , nowy na forum Andrzej.
Edit co by nie śmiecić
Zamieszczone przez piocielSorry bishop, ale to przemawia trochę za mnie moja frustracja po rozmowach z ludźmi...,, a za1.8 to i 3 dni
Komentarz
-
-
bishop, kupując TDI narażasz się na zdecydowanie większe koszty.
Są różne przypadki. To tak jak mówić, że są tylko dwa kolory: czarny i biały.
Zastanawiam po co się udzielasz w tym temacie? Masz, miałeś TSI, czy czytałeś, znałeś kogoś kto znał kogoś kto miał taki silnik? Sprzedajesz może zawodowo TSI? Masz coś do powiedzenia na ten temat?
Sorry bishop, ale to przemawia trochę za mnie moja frustracja po rozmowach z ludźmi, którzy chcieli kupić i słyszeli, czytali, że te silniki to w ogóle tragedia jest.Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez orzel720przesadziłeś z ilością poduszek 8, a masz pewnie 4 i kurtytny=6.
[ Dodano: Nie 04 Maj, 14 15:16 ]
widzę że topic umiera taka przerwa?
Skoro tak to może jak pociągnę...:
Jako że zbliżają się wakacje i inne moje sprawy (jakieś wesela i inne wyjazdy) wymagającego posiadania auta osobowego (jakim jest nadal OII) to szanowni OCPkowicze - jak myślicie - czy lepiej:
1. odłożyć sprzedaż np do października/listopad czy nie?
oraz
2. czy cena sprzedaży na dziś i na październik/listopad może być zbliżona?
Jako że mam auto chyba zbyt młode wg potencjalnych chętnych ("coś MUSI być nie tak" skoro sprzedaję) to rozważam różne opcje.
Komentarz
-
Komentarz